Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Illóolajokkal a szúnyogok ellen
  2022-08-12 21:50:19, péntek
 
  Sokan szeretnék a vegyi anyagokkal tele levő szúnyogirtókat valami természetes anyaggal helyettesíteni, de egyáltalán, érdemes-e? Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan készíthet illóolajok felhasználásával olyan bizonyítottan hatékony szúnyogriasztót, mint bármelyik boltban kapható termék.

A Zika vírus és a kisfejűség közötti bizonyított kapcsolat csak egy a sok, szúnyogok hordozta betegség közül, amely aggodalmat kelt az emberekben. Igazából mindegy is, hogy mennyire hiszi el a Zika és a születési rendellenességek közötti kapcsolatot, az tény, hogy a szúnyogok irtó kellemetlenek tudnak lenni, és sokszor betegséget is terjeszthetnek. Ezek évente több, mint egy millió embert ölnek meg. A szúnyogok által terjesztett legveszélyesebb betegségek a malária, a nyugat nílusi láz, a chikungunya vírus és a sárgaláz - a kutyák pedig akár szívférgességet is kaphatnak a szúnyogcsípésektől.

Sokan szeretnének természetes szúnyogriasztót használni, de egyáltalán hatnak-e azok? A tudomány jelenlegi állása szerint igen, hatnak!

Számos illóolaj bizonyítottan, hatékonyan képes távoltartani a szúnyogokat, beleértve az Aedes Aegypti fajtát—amely a leghírhedtebb Zika vírust hordozó fajta. Nem meglepő, hogy az illóolajok ilyen hatékonyak, mivel az évezredek során a növényeknek ki kellett valamint fejleszteniük a túlélésük érdekében, ami "rovarriasztó szerként" hatott. Az illóolajokban található egyes kémiai vegyületek önmagukban is rovarrisztó tulajdonságokkal bírnak. Bármely illóolaj több száz és ezer vegyületet tartalmaz - terpéneket, alkoholokat, észtereket, aldehideket, ketonokat, fenolokat, és így tovább, a lista szinte végtelen.

A modern tudomány csak most kezdi felfedezni, mely növény-alapú kivonattal mely rovarfajta tartható hatékonyan távol. Szerencsére jónéhány olyan illóolaj van, amelyet az Aedes
Aegypti szúnyogfajta egyáltalán nem kedvel, így azok rendkívüli hatékonysággal használhatóak szúnyogriasztóként.

1. Kubeba illóolaj

Annak érdekében, hogy biztonságos és környezetbarát növényi-alapú rovarriasztószert találjanak, a kutatók 23 illóolajat teszteltek le arra, mennyire képesek elriasztani a szúnyogokat, különösen az Aedes Aegypti fajtát. Három illóolajjal kitűnő hatást értek el: a kubeba, a geránium és a rózsafa illóolajjal. A kapott eredményeket a Journal of Arthropod-Borne Diseases című folyóirat 2016, szeptemberi számában publikálták.

A kubeba olaj volt az, amelyet a legnagyobb hatékonysággal lehetett felhasználni a szúnyogok ellen. Valamint a kubeba olaj volt az is, amely mindhárom koncentrációban (1, 10 és 100 ppm) hasonlóan hatékonynak bizonyult, mint a DEET és a DEPA (N,N-dietil penilacetamid). A kubeba olaj a Litsea cubeba nevezetű fa gyümölcséből származik, ami Japán, Dél-Kína és Délkelet-Ázsia őshonos örökzöld fája. Ebben a bizonyos tanulmányban a top 10 szúnyogriasztó illóolaj sorrendben a következő (a leghatékonyabb illóolajjal kezdve):

1. Kubeba
2. Rózsafa
3. Geránium
4. Citromfű
5. Citromos eukaliptusz
6. Kámfor
7. Citronella
8. Galbánum
9. Kapor
10. Fahéj

Ebben a tanulmányban a kubeba olajról nem állapították meg, hogy különlegesebb lenne, mint a többi illóolaj. 2015-ben ugyanezeknek az illóolajoknak különböző kombinációkban megvizsgálták a szinergikus hatásait - különösen, hogyan hatnak az Ae. Aegypti szúnyogfajtára. A leghatékonyabb keverékek kubebát, valamint citromos eukaliptusz vagy citromfű olajat tartalmaztak. Egyszóval, ha mondhatjuk így, a szúnyogok nem valami nagy citromimádók.
Citromos eukaliptusz, geránium és rózsafa olaj

A citromos eukaliptusz (Eucalyptius citriodora) olaj egy hatalmas fából származik, amely nevét nemrégiben Corymbiára változtatták. Tehát a Corymbia citriodora egy citromos eukaliptusz fajta, melynek olaja a fa leveleiből származik. A citromos eukaliptusz olaj 85 százalékban citronellolból áll. Mint a neve is utal rá, a citronellol elsődlegesen a citronellában található meg, és jól ismert rovarriasztó tulajdonságai miatt.

Hogy még nagyobb zavar legyen a fejekben, van egy termék, amelyet ugyanúgy citromos eukaliptuszból készítenek, de "a citromos eukaliptusz olajának" nevezik - ez a termék is (milyen meglepő) rovarriasztó szerként használatos. Habár ugyanabból a növényből készítik, ez az olaj nem egyezik meg a Corymbia citriodora leveléből készült illóolajjal, inkább a desztillálási folyamat egyik mellékterméke.

Ezen kívül citronellolt még a geránium olajban találunk. Mivel vegyileg nagyon hasonló a citronellához, nem csoda, hogy az előkelő harmadik helyet foglalja el a rovarriasztó listán. A geránium olaj a Pelargonium graveolenes, nevű bokorból készül, amely Dél-Afrikában, Zimbabwéban és Mozambikban őshonos. A levelek korától függően a bokornak citromos-rózsás illata van. A geránium olaj ezen kívül számos jótékony hatással rendelkezik, például gombaölő hatású.

A második a listán a rózsafa olaj, ami az Aniba rosaeodora nevű, Peruban és Brazíliában őshonos örökzöld fa felhasználásával készül. "Bois-de-rose"-nak is nevezik és a babérfélék családjába tartozik a kámforral, babérral, fahéjjal és kassziával egyetemben. A rózsafa illata nagyon kellemes, és bizonyítottan is jótékony hatásokkal bír: például enyhíti a fájdalmat, elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti a stresszt és az asztmát.

Egy 2011-es, brazil irodalmi recenzió szerint a citronella, eukaliptusz, geránium, citrom és citromfű olajok azok, amelyek a leggyakrabban találhatóak meg a különféle szabadalmaztatott szúnyogriasztókban.

A fentieken kívül van még hat másik, közismertebb illóolaj is, amelyekről már tudományosan bizonyították, hogy kiváló szúnyogriasztó tulajdonságokkal rendelkeznek.

1. Ylang-ylang: Az ylang-ylang illóolaj a Cananga odorata nevű fából származik. Egy 2015-ös tanulmány szerint, ha ezt az olajat kókuszolajjal készítik el, akkor bizonyítottan is távoltarthatóak vele a szúnyogok.

2. Macskagyökér: A macskagyökér (Nepeta cataria) egy olyan illóolaj, amely nepetalaktont tartalmaz, és ami, Iowa állam kutatói szerint, "tízszer hatékonyabb szúnyogriasztó szer, mint a boltokban kapható vegyszerek".

3. Fokhagyma: Egy 2005-ös tanulmány során 38 illóolajat teszteltek le - ezek közül pedig a fokhagyma olaj kapta akkor a "leghatékonyabb szúnyogriasztó" címet. A hígítatlan fokhagyma olaj ugyanis 100 százalékban távoltartotta a szúnyogokat, akár 2-4 órán keresztül is.

4. Kakukkfű: Egy 2011-es recenzió szerint a kakukkfű, gerániol, menta, cédrus, pacsuli és fokhagyma olajok a leghatékonyabb növény-alapú rovarriasztó szerek.

5. Kurkuma: Egy 2015-ös tanulmány szerint a Curcuma Iongából készült illóolaj és a kurkuminoidok hatékonyabban képesek távoltartani az Ae. Aegyptit, mint a DEET.

6. Teafa olaj: A melaleuca (teafa) olaj két tanulmányban is kiváló minősítést kapott, mivel rendkívül jól elriasztotta az Ae. Aegypti szúnyogfajtát.

Készítse el a saját szúnyogriasztó olaját!

Egy rovarriasztószer hatékonysága nem csak attól függ, mennyire képes távol tartani a rovarokat, de attól is, milyen hosszan tart a hatása. A legfőbb különbség a DEET és az illóolajok között (a mérgező hatáson kívül) az, hogy mennyi ideig maradnak hatékonyak attól a pillanattól kezdve, hogy felvittük őket a bőrre. A legtöbb illóolaj kezdetben eléggé hatékony, de a védelmet csak addig biztosítja, míg teljesen el nem illan - vagyis elpárolog. Ezért a növény-alapú rovarriasztó szereket sokkal gyakrabban kell felvinni a bőrre, mint a vegyszeres termékeket. Az illóolajok rovarriasztó hatása néhány perctől kezdve akár néhány óráig is tarthat. A gyártók ezt úgy oldják meg, hogy különböző "fixálókat" adnak a keverékhez (például vaníliát, kókuszolajat, mustárolajat és más vegyületeket), hogy meghosszabbítsák a rovarriasztószer hatását.

Tartsa fejben, hogy sok illóolaj irritálhatja a bőrt, ha hígítatlanul kenjük fel őket a bőrre, ezért mindig érdemes felhígítani az illóolajokat használat előtt. Ha szeretne saját növény-alapú rovarirtószert készíteni, kövesse Annmarie Gianni alább felsorolt tanácsait és ötleteit.

Víz alapú rovarriasztó szer / Olaj alapú rovarriasztó szer

Egy spray-s üvegbe alapként töltsön fél csésze varázsdió levet és/vagy desztillált vizet. Adjon hozzá 10 cseppet a fő illóolajból, majd néhány cseppet a többi olajból is.

Hasznos, ha tesz a keverékbe egy kis emulgeálószert, például aloe vera gélt, ecetet vagy vodkát. A vodka például egyszerre tartósítószer is.

A spray könnyedén használható, felvihető a bőrre, és elég könnyen szállítható, ha a keveréket napjában többször kell használnia. Külsődlegesen használható szúnyogriasztó olaj elkészítéséhez az illóolajokat egy hordozóolajjal keverje el. Hordozóolajként felhasználhat szójabab, napraforgó, barackmag, kókusz, szőlőmag, jojoba, mandula, olíva vagy indiai margosolajat.

Néhány olaj már önmagában is rovarriasztó hatású - például az indiai margosolaj, a kókusz, szójabab, pálma és andiroba olaj (Carapa guianensis). Egy csésze hordozóolajhoz érdemes átlagosan 40-50 csepp illóolajat adni.

A vaníliával pedig meghosszabbítható a keverék szúnyogriasztó hatása. Egy tanulmány szerint, ha az illóolajos keverékhez mindössze 5 százalék vaníliát adnak, azzal (a szúnyogfajtától függően) biztosítható a 6-8 órás védelem.

Ebből a cikkből tehát láthatja, hogy számos biztonságos, környezetbarát, növény-alapú olajjal helyettesíthetőek a vegyszeres rovarriasztó szerek. Egyszerűen csak keverje össze néhány kedvenc olaját - legalábbis azokat, amelyekről a tudomány is bebizonyította, hogy hatásos szúnyogriasztó tulajdonságokkal bírnak.

A legjobb megelőzés természetesen az, ha ruhával eltakarjuk a bőrünket, illetve eltakarítjuk a mélyebb pocsolyákat az udvarunkról, mivel sokszor ilyen tócsákban szaporodnak a szúnyogok. Az élet azonban túl rövid ahhoz, hogy a szúnyogcsípések miatt aggódjunk, szóval vegye elő az illóolajait, és kísérletezzen ki egy kellemes, természetes szúnyogriasztó szert!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: rendellenességek, tulajdonságokkal, rovarriasztószer, meghosszabbítsák, felhasználásával, legveszélyesebb, szúnyogcsípések, hordozóolajként, szívférgességet, szúnyogfajtától, koncentrációban, távoltarthatóak, szúnyogriasztót, hordozóolajjal, leghatékonyabb, szúnyogriasztó, környezetbarát, hatékonysággal, hordozóolajhoz, terjeszthetnek, szúnyogfajtára, szúnyogirtókat, kombinációkban, elkészítéséhez, citronellolból, bebizonyította, eukaliptuszból, rovarirtószert, helyettesíteni, emulgeálószert, desztillálási, nepetalaktont, tulajdonságai, használhatóak, kellemetlenek, kókuszolajjal, vegyi anyagokkal, cikkből megtudhatja, kisfejűség közötti, születési rendellenességek, szúnyogok irtó, millió embert, szúnyogok által, nyugat nílusi, chikungunya vírus, kutyák pedig, tudomány jelenlegi, leghírhedtebb Zika, illóolajok ilyen, évezredek során, túlélésük érdekében, illóolajokban található, Aedes Aegypti, Arthropod-Borne Diseases, Curcuma Iongából, Annmarie Gianni,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Miért nem menti meg Jézus...  Mindenünk, amink van, amit sze...  A Mester kezének érintése  Jó éjszakát  Emberként automatikusan értéke...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A fenyő nem szép fa, (...)  Április 22. a Föld napja,  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Az elfogadásnak...  próbáljuk ki az őszinteséget  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Semmit ne higgy el  Tehetségtelen gyerek nincs.  Idézetek a barátságról  Környezetvédelem  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A Mester kezének érintése  A hét szűk esztendő  Muratáj  A Föld napja  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Pillangó  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Rögtön puha Mézes Krémes  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Két tekintet van  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Alvó cica  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Palóc Grand Canyon  Szent György nap  Emlék  Egyszerűen  Nagyon furcsa szeretni valakit...  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Két tekintet van  Az udvariasság alapja: önismer...  Nehezen engedem  Április 22. a Föld napja,  Az idő elsodorja létezésünk  Ma  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A Gömb  Facebookon kaptam  Szent György nap  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
vegyi anyagokkal, cikkből megtudhatja, kisfejűség közötti, születési rendellenességek, szúnyogok irtó, millió embert, szúnyogok által, nyugat nílusi, chikungunya vírus, kutyák pedig, tudomány jelenlegi, leghírhedtebb Zika, illóolajok ilyen, évezredek során, túlélésük érdekében, illóolajokban található, lista szinte, modern tudomány, rózsafa illóolajjal, kapott eredményeket, kubeba olaj, legnagyobb hatékonysággal, szúnyogok ellen, bizonyos tanulmányban, leghatékonyabb illóolajjal, kubeba olajról, többi illóolaj, illóolajoknak különböző, szinergikus hatásait, leghatékonyabb keverékek, citromos eukaliptusz, hatalmas fából, citronellol elsődlegesen, citronellában található, növényből készítik, desztillálási folyamat, geránium olajban, előkelő harmadik, rovarriasztó listán, geránium olaj, levelek korától, bokornak citromos-rózsás, rózsafa olaj, babérfélék családjába, rózsafa illata, leggyakrabban találhatóak, különféle szabadalmaztatott, fentieken kívül, ylang-ylang illóolaj, 2015-ös tanulmány, olajat kókuszolajjal, olyan illóolaj, boltokban kapható, 2005-ös tanulmány, fokhagyma olaj, hígítatlan fokhagyma, 2011-es recenzió, leghatékonyabb növény-alapú, kurkuminoidok hatékonyabban, saját szúnyogriasztó, rovarriasztószer hatékonysága, legfőbb különbség, illóolajok között, mérgező hatáson, pillanattól kezdve, legtöbb illóolaj, védelmet csak, növény-alapú rovarriasztó, vegyszeres termékeket, illóolajok rovarriasztó, rovarriasztószer hatását, illóolajokat használat, spray-s üvegbe, többi olajból, vodka például, spray könnyedén, keveréket napjában, hordozóolajjal keverje, indiai margosolaj, csésze hordozóolajhoz, vaníliával pedig, keverék szúnyogriasztó, tanulmány szerint, illóolajos keverékhez, szúnyogfajtától függően, cikkből tehát, vegyszeres rovarriasztó, legjobb megelőzés, mélyebb pocsolyákat, élet azonban, szúnyogcsípések miatt, rendellenességek, tulajdonságokkal, rovarriasztószer, meghosszabbítsák, felhasználásával, legveszélyesebb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.